Israëlreis

Van 20 tot en met 30 april 2015 leiden Margreet en Piet Rozeboom  vanuit de Protestantse Gemeente Aldeboarn een reis door Israël met 50 personen. Dertig deelnemers komen uit Aldeboarn, 20 uit de regio. Israel 2011 003 Israel 2011 025 Israel 2011 216 Ondergaand programma ligt niet helemaal vast – je weet nooit precies wat je tegenkomt – maar dit is wel duidelijk bedoeld. Oppenheim is een zeer ervaren reisorganisatie, die voor ons “de logistiek” geregeld heeft. Een reisorganisatie welke gespecialiseerd is in Israël en een naam hoog te houden.

Maandag 20 april.

Na een vroeg kort samenzijn in het Andringahûs gaan we gezamenlijk met de bus naar Amsterdam. We vliegen maandag 20 april (vermoedelijk 11.15 uur)  vanaf Amsterdam met El Al naar Tel Aviv, vliegveld Ben Goerion (aankomst plaatselijke tijd 16.50). Dan gaan we eerst naar een hotel aldaar. Deze eerste dag is vooral reizen naar Israël toe. En hopelijk wacht ons daar een mooi voorjaarsgevoel!

Dinsdag 21 april

We rijden met een bus, samen met de Nederlandstalige gids die de hele reis bij ons blijft, de mooie kustweg naar Caesarea. Daar bezoeken we het oude aquaduct uit de Romeinse tijd, het amfitheater, vervolgen dan de weg naar Haifa, komen langs de Bahai tuinen en gaan naar de oude kruisvaarderburcht Akko. Hier is gelegenheid om de kleurrijke bazaar te zien en een herberg, weliswaar nieuwer, maar vergelijkbaar met de herberg die we van het geboorteverhaal van Jezus kennen. We overnachten drie nachten in een kibboetshotel Ein Harod, wat bijzonder aardig is.

Woensdag 22 april

‘s Ochtends staat een bootreis op het meer van Galilea op het programma, maar ook bezoek aan de synagoge van Kapernaüm. Dan naar Tabcha, de site van de brood vermenigvuldiging. En dan de Berg van de Zaligsprekingen. Heel bijzonder! Mogelijk dat we ook Chorazin te zien krijgen, en een synagoge uit de 4de eeuw bij Bethsaida. Deze dag gaan we ook naar het Noorden van Israël om de Banias, bronnen van de Jordaan op te zoeken: een prachtig natuurgebied.

Donderdag  23 april

In de ochtend bezoeken we Megiddo, waar 20 lagen geschiedenis over elkaar heen liggen en in de Bijbel genoemd wordt om de “eindstrijd” (berg van Megiddo, Har Megiddo, ofwel Armageddon). Tevens gaan we naar Kana, waar Jezus water in wijn veranderde en naar Nazareth; de plaats waar Jezus opgroeide.

vrijdag 24 april

We pakken de koffers en vertrekken richting Jeruzalem. Onderweg bezoeken we onder andere de doopplaats aan de Jordaan, maar ook een mooi nationaal park (deze reis heeft aandacht voor de cultuur, het geloof, maar ook de natuur!) Gan Hashelosha. Als we in Jeruzalem aankomen is het begin van de Sabbath: indrukwekkend om dit bij de zogeheten Klaagmuur te zien. We overnachten in Jeruzalem voor 4 nachten.

Zaterdag 25 april

We houden in Israël  de Sabbat: in Israël eigenlijk beter om te doen in plaats van de zondag. We houden een kerkdienst in de ochtend met elkaar waarin we het avondmaal hopen te vieren. De middag zijn we vrij. Net als de avond, wat heel gezellig is, omdat de Sabbat dan afloopt en de winkels open gaan!

Zondag 26 april

We bezoeken  de oude stad van Jeruzalem: de Olijfberg, Gethsemané, de Klaagmuur, de Joodse wijk, Bethesda. We lopen als het ware de lijdensweg van Jezus: de Via Dolorosa en komen uit in de Grafkerk: een merkwaardige grote Kerk waar Kruis en graf gelokaliseerd worden. Ook de Kerk van St. Anna en Bethesda doen we aan.

Maandag 27 april

We  bezoeken de nieuwe stad Jeruzalem, maar niet nadat we nog één keer terug zijn gegaan naar de Klaagmuur om de zo bijzondere Bar Mitswa vieringen mee te maken (jongens van 12 die voor het eerst de Thora in het bijzijn van 10 mannen mogen lezen). We gaan naar de zo bekende Menora, voor de Knesseth en natuurlijk naar Yad Vashem, het Holocaust museum. Ook bezoeken we het Israëlmuseum met onder andere de Dode Zee rollen en miniatuur museum van het Jeruzalem van 2000 jaar geleden. In de middag gaan we naar de graftuin: een andere plaats waar Jezus’ graf gelokaliseerd wordt: niet waarschijnlijk, maar wel bijzonder om daar te zijn.

Dinsdag 28 april

We vertrekken uit Jeruzalem en gaan naar de Massada, gebouwd door Herodes, later bewoond door de verzetsstrijders de Zeloten. Ook gaan we naar een oase in de woestijn: Ein Gedi, en ook Qumran, waar de hiernaar vernoemde boekrollen zijn gevonden. Natuurlijk dobberen we in de Dode Zee! En we overnachten in een kibboetshotel midden in de woestijn Almog.

Woensdag 29 april

Onze laatste dag in Israël pakken we opnieuw de koffers en gaan naar een bijzonder religieus dorp Kfar Chabad. Een ontmoeting met Rabbi Ben Tzion en zijn levenswerk is bijzonder. We zullen er een Thoraschrijver aan het werk zien, die voor elke deelnemer op perkament de naam in het Hebreeuws zal schrijven. In de middag rijden we naar een hotel bij Tel Aviv voor de laatste avond (daar maken we vast iets gezelligs van) en overnachting van deze reis.

Donderdag 30 april

In alle vroegte vliegen we naar Amsterdam terug. De bus staat gereed en zo rijden we terug naar Aldeboarn, waar we kort onze reis afsluiten in het Andringahûs.