Maandag t/m woensdag in Israël

Israel 2015 481 Israel 2015 475 Israel 2015 340 Israel 2015 411

Maandag 27 april hebben wij een Bar Mitswa mee gemaakt. Een jongen van 13 leest voor het eerst de Wetsrol voor, binnen de kring van minimaal 10 mannen. Die tien zijn nodig om de dienst te houden in de synagoge. Wij maakten deze Bar Mitswa mee bij de Klaagmuur. Zie foto. Ook hebben we het indrukwekkende Holocaustmuseum Yad Vashem meegemaakt.

In de bus hingen trouwens vlaggetjes ter ere van de Koningsdag. Ook ging Wilhelmina pepermunt, als Nederlands en koninklijk snoepgoed. Het Wilhelmus hebben we ook gezongen.

De dinsdag was onze dag in de woestijn. Bijzonder om te ervaren dat woestijn in Israël vooral steen en rots is. Woestijn is niet vooral een zandbak, maar veeleer droogte wegens geringe neerslag. De oase Ein Gedi, genoemd onder andere in het Hooglied, was prachtig (zie foto waterval). Bijzonder was ook de Massada. Overnachten deden we trouwens in een oase: kibboets Almog. En daar hebben we een gezellige avond gehad. Ieder heerlijk buiten met een drankje.

De laatste dag gingen we naar het orthodoxe dorpje Kfar Chabad. We maakten er de school voor Joodse jongetjes mee: heel leuk en vertederend hoe ze voor ons gelezen en gezongen hebben (zie foto van de klas). Ook zagen we het werk van een schrijver mee: een bijzonder vak van een man die de Wetsrollen met de hand overschrijft op perkament, net als het een paar duizend jaar geleden ook al gedaan werd.

Donderdag gingen we om 03.00 uur uit het hotel naar het vliegveld voor de thuisreis.

We danken God voor een indrukwekkende reis.