Respect

Respect

Ieder mens heeft een mening en overtuiging. Dat is deels bepaald door geboorteplaats en komaf, maar ook de talenten die je met de geboorte al zijn mee gegeven. Ook speelt de cultuur waarin je opgegroeid bent een rol. Wat je meemaakt in de loop van je leven kan ook bepalend zijn. En er zijn de eigen keuzes die je maakt of juist niet maakt. Kortom er zijn vele factoren. De wind mee of tegen, het geloof dat je al dan niet hebt.

In je leven zijn er dingen die je nooit zou willen en toch gebeuren. En er zijn dingen die je heel graag zou willen, maar niet gebeuren. Op heel wat factoren in je leven heb je geen grip. Dat maakt sommige mensen heel boos en bits. Het maakt hen soms zelfs onverdraagzaam. Is dit de enige uitweg? Waarom zou je niet kiezen voor een weg van geduld en vooral liefde. Liefde die kloven overbrugt en bergen verzet.

Wat we echter zien gebeuren is dat standpunten zich tegenover elkaar verharden. De één vindt dat vrijheid is, dat je alles moet kunnen zeggen wat je vindt. Dan kom je op de grens van het toelaatbare en gaat er over heen. Dan kom je tot een vlijmscherp potlood dat anderen tot in het hart krenkt en beschadigt. En anderzijds krijg je dan machinegeweren die met mechanische precisie doden en verwonden. En anders zijn er nog wel messen die tot op het bot verminken en moorden. Wat overblijft zijn kloven, kraters en verminkte mensen. Een verwording van de vrijheid.

Respect is de vriendelijke toon waarmee je een medemens tegemoet treedt. Respect is een uiting van liefde: jij mag er ook zijn. Ik deel je mening niet in alles, maar ik probeer er toch naar te luisteren. Waarom zou ik daar niet van kunnen leren? Ik geef jou ruimte en jij mij ook. En in de ruimte krijgt vrijheid de gestalte van wederzijds respect. Voetangels worden opgeruimd. Je haalt opgelucht adem en weet je geaccepteerd. Ieder mens is er één om van te houden. Samen bouwen aan een wereld waar Plexat is ….

Ds. Piet