Water in de woestijn

Water in de woestijn

Voor de Boarnsters die twee maanden geleden in Israël waren was de woestijn een belevenis! Het aangrijpende van de grote droogte is het sterkst in een oase. Zoals die van Ein Gedi, een woest romantische kloof bij de Dode Zee. Ook al zo iets: een zee die zo zout is dat geen enkel leven het daar uithoudt. Wij kwamen niet verder dan een 20 minuutjes dobberen als een sloom schip om daarna te constateren dat je huid zo glad als een aal was geworden.

Gebrek aan water is er de oorzaak van dat land tot een woestenij wordt. Als er maar wat water gedruppeld wordt – een uitvinding van Israël – komt er leven en groei en bloei. Tot aan veehouderij toe gaat dan prima. Maar waar haal je dat water vandaan: dé grote vraag en verlegenheid.

Gebrek aan water leidt tot jaloezie en vechterij. Daaraan is beslist geen gebrek in die roemruchte regio van het Midden Oosten. De beschaving is er duizenden jaren oud, veel ouder dan onze zompige nederige landen. Maar dat gebrek aan water en de jaloezie en de grote misverstanden. Wij waren op een knooppunt van wegen, verbindingslijnen tussen de grote culturen van Noord en Zuid. Wel twintig keer was die stad, genaamd Megiddo, verwoest en weer opgebouwd. Duizelingwekkende diepten van geschiedenis en cultuur blonken je uit de opgravingen tegemoet. Ik moest er hartgrondig van zuchten: houdt het dan nooit op, dat dwaze gedoe van haten en bloed vergieten?

Als er maar water aan te pas komt, als er maar een bron is die water sijpelt in de wijde zilte vlakte. Als er maar mensen opstaan die in de droogte van hun hart het water van de medemenselijkheid, het vocht van het vrede stichten laten druppelen: wat gaat het dan bloeien onderling. Zulke mensen zijn er wel. Hun ogen fonkelen van de liefde en de hoop in plaats van de bittere hardheid van de haat. Zulke mensen zijn er wel, die erin blijven geloven dat de vrede komt door deze te poten in droge aarde waar je water in giet. De weg daarnaar toe vind je niet in boycot of veroordeling van de ene of de andere partij. Maar eenvoudigweg in het begieten met het geduld van een kind met een klein gietertje. Ik zoek trouwens nog een gietertje. Heb jij er al één gevonden?