Gedachteniswand in Doelhoftsjerke

de gedachteniswand in de Doelhoftsjerke

Een plaats in de kerk om een lichtje aan te steken, zomaar, omdat je er bent en niet wil vertrekken voor er een lichtje brand voor een dierbare; het was een lang gekoesterde wens.

Een werkgroep kreeg de opdracht om deze wens in vervulling te laten gaan. Diverse plaatsen in de kerk werden besproken. Uiteindelijk is in 2017 gekozen voor het weg halen van een deel van de lambrisering links bij de ingang van de kerk. Door het weghalen van de lambrisering werd de oorspronkelijke muur zichtbaar. Ruw zoals het leven kan zijn. Voor niemand verloopt het leven als een gepolijste steen. De opengevallen ruimte werd met hout omlijst en er kwamen drie glazen platen in voor de lichtjes. Bram de Smit uit Harich maakte van Cortenstaal de Ichthus die op de ruwe wand is bevestigd. De ICHTHUS (=vis) is een Christussymbool. De Griekse letters van dit woord vormen een korte geloofsbelijdenis; Jesous Christos THeou Uios Soter (Jezus Christus Gods Zoon Verlosser). Een indirecte verlichting roept een sfeer van rust op.

Als een gemeentelid is overleden wordt een naamsteentje op een glasplaat gelegd. Op de eerst volgende Eeuwigheidszondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, gaat het steentje naar de familie van de overledene. Het gehele jaar door heeft deze gedachteniswand een dubbele functie.