Roemeniëgangers weer veilig thuis

Gisteren is iedereen weer veilig thuis gekomen na prachtige, bijzondere, waardevolle dagen in Remeti, Roemenië. In polonaise kwamen de deelnemers uit de bus, wat een geweldige sfeer was het! Er is hard gewerkt, aan paden, elektriciteit, betimmeren, picknickhuisjes, afwas, en nog veel meer. Er zijn bijzondere ontmoetingen geweest, binnen de groep, maar ook in Oradea. Dat alles met veel warmte, liefde, ontroering, blijdschap, en nog veel meer.

“En we pakken een hamer, een zaag en een kwast
Alles wat los zit, dat maken we vast
En we stoppen de gaten, die maken we dicht.
Ja, hier in Remeti brengen we licht!”

En Licht is er gebracht, de dank is groot vanuit Remeti!
Allemaal heel hartelijk dank voor jullie inzet voor dit prachtige project !!

 

Laatste klusdag Roemeniëgangers

Gisteren was de laatste klusdag en de 4e groep ging naar de stad Oradea. In Remeti werd gewerkt aan het 3e picknickhuisje, de zandbak is overdekt. Iedereen heeft een handafdruk op het dakje van de zandbak gezet, een blijvende herinnering. Er is verder gewerkt in de paddestoel, schrootjes timmeren. En aan het elektrisch is verder geklust. Het werkt!

Gisteren is ook de laatste groep naar Oradea geweest. Vanochtend zijn de spullen ingepakt en naar de bus gebracht en begint de terugreis….

4AC87959-B398-44A5-AB06-55D72A2302B1

Woensdag-update uit Roemenië

Even afkoelen! Het is tenslotte meer dan 25 graden!
Even afkoelen! Het is tenslotte meer dan 25 graden!

In het kamp is vandaag weer van alles te doen. Er wordt verder gewerkt aan het elektrisch in het nieuwe jongenshuis. Het meisjeshuis is voorzien. Ook is de riolering naar het nieuwe jongenshuis afgerond. In de paddestoel is de gang helemaal klaar, een mooi schrootjes plafond en in de paddestoel is begonnen met het schrootjes plafond in de grote ruimte Er wordt verder gewerkt aan de picknickhuisjes en boven de zandbak wordt een afdakje gemaakt. En dan wordt de kabelbaan nog geplaatst.

Tweede klusdag in Roemenië

Het is alweer dinsdag, vandaag is er weer flink geklust. Er wordt weer gewerkt aan de picknickhuisjes, de tweede al. Een pad is aangelegd naar het nieuwe jongenshuis. Verder met de riolering. Heel het sanitair wordt zo schoon gemaakt als niet eerder. De koks zijn top met heerlijk eten en drinken en verrassende gerechten. Ook bij het brood in de middagpauze een warme lekkernij. Vanavond is de groep nog op koeienexpeditie geweest.

Het tweede picknickhuisje
Het tweede picknickhuisje
Even een groepskiekje!
Even een groepskiekje!

Maandag, de eerste klusdag in Roemenië!

Een heuse lopende band afwasmachine!
Een heuse lopende band afwasmachine!

Vandaag was de eerste klusdag en er is heel hard gewerkt! Natuurlijk de dag begonnen met een heerlijk en goed ontbijt. Tijdens het ontbijt werd verteld dat de kinderen die er komen voor een weekje vakantie geen idee hebben wat een lepel is. De meeste van die kinderen (basisschoolleeftijd) hebben nog nooit een lepel gezien. In zo’n weekje vakantie maken ze kennis met dingen die voor ons zo normaal zijn.

Naast de praktische zaken wordt er ook verteld over de basisbegrippen uit de Bijbel. Een week die voor een aantal kinderen het verschil maakt, zij kunnen uit de armoede stappen.

Dennis is ook aanwezig in het vakantiehuis, hij kwam als kind ook voor een weekje vakantie naar Mahanaïm, hij werkt er nu en studeert daarnaast Duits aan de universiteit. Een prachtig voorbeeld waarom dit zo’n geweldig project is.

Na het ontbijt is gestart met het aanleggen van elektriciteit in het meisjeshuis, een geul graven voor de riolering, plafond maken, en het begin van de eerste picknicktafel. Na het klussen is er toch nog een beetje tijd voor ontspanning!

De eerste dag in Roemenië!

Gisteravond, bij aankomst in Remeti stond er een grote pan macaroni klaar! met dank aan de kwartiermakers. Samen lekker gegeten, daarna de ‘levende afwasmachine’ ingeschakeld. En nog even gezellig bij het kampvuur gezeten.
Vanochtend heeft de groep een kampdienst gehad, na een heerlijk ontbijt. Iedereen lekker opgefrist en om 11.00 uur (Roemeense tijd, het is daar een uur later) aan de koffie.
Vanmiddag stond een wandeling in de prachtige omgeving op de planning. En genieten van het mooie weer, het was vandaag 28* C!

Roemenië-gangers hebben bestemming bereikt

roemenie 1
De toiletdames!

De Roemenië-gangers hebben hun bestemming bereikt! Ze zijn er! Om 18.00 uur gisteravond kwam het bericht dat het nog 10 km was en dat er bijna geen bereik meer was. Het laatste bericht is dat de chauffeurs gingen kijken of het mogelijk is om met de bus tot aan het vakantiehuis te rijden. Of dat gelukt is, is nog niet bekend. Zo niet, dan moesten ze de laatste 1,5 km lopen en is de bagage met kleine busjes naar boven gebracht. Wat zeker is, is dat ze na een reis van 29 uur de eindbestemming hebben bereikt! Het mooie weer en de prachtige omgeving maken veel goed!

Groep naar Roemenië voor renovatie vakantiehuis kansarme kinderen

Op vrijdag 27 april vertrekt een groep jongeren en volwassenen voor een week naar Remeti in Roemenië, om daar te werken aan een vakantiehuis voor kansarme kinderen. In 2016 ging ook al een groep uit Aldeboarn en Wolvega naar dit kamp, dat de naam Mahanaïm draagt.

Acties brengen €25.000,- op!

Om de reis en de renovatie mogelijk te maken, zijn er verschillende acties op touw gezet om geld binnen te halen.  In Aldeboarn is € 14.000,- ingezameld, in Wolvega € 11.000,-. Een prachtige opbrengst!

Aan de slag met elektriciteit, sanitair en buiten

Deze meivakantie gaat de groep aan de slag met aanleg van elektriciteit, toiletten, douches en riolering. Ook gaat de groep bezig met aanleg van een aantal paden en voorzieningen om buiten te zitten. Door deze werkzaamheden zal de stichting Christian Endeavour het gebruik van het kamphuis kunnen oprekken en verhuur mogelijk maken. Zo kunnen ze economisch gezien zelfstandig worden.

We houden jullie op de hoogte van de reis via onze site en Facebookpagina (Fanút it Hert)!

terugblik op project Roemenië

Thuis van Project Roemenië

Nu we al weer even terug zijn, een terugblik!

Met 48 personen togen wij naar het bergdorpje Remeti in de Roemeense bergen. Twee busjes apart als kwartiermakers en leveranciers van gereedschappen en materialen. En een touringcar 28 uur onderweg met de andere 42. Aangekomen waren de opmerkingen niet van de lucht bij dit primitieve huis Mahanaim zoals het heet: “het valt mee” tot en met “verschrikkelijk”. Er was ons gewaarschuwd: je gaat uit je comfortzone. Dat is gelukt. Het bereik van je smartphone nihil, de simpele douches die sporadisch warm water hebben kon je links laten liggen wegens werkzaamheden daaraan, dus in de echt wel koude beek.

Er werd gewerkt in 5 ploegen van 6 of 7 jongeren uit zowel Wolvega als Aldeboarn. Dat mixte heel leuk: nieuwe vriendschappen ontstaan. Laminaat leggen, schuren en schilderen, muren schoonmaken en sauzen, paadjes leggen. Daarnaast een technisch team voor douchecabines, vensterbanken maken, goten monteren en ander werk. En een kookploeg: alle dagen lekker, gevarieerd gegeten. Toen we het werk overdroegen aan de stichting, die hier elke zomer voor 1500 kinderen en jongeren uit kansarme gezinnen een vakantieweek organiseren (de week van hun leven!) zeiden de voorzitter en directeur: wij zijn niet een stap maar meerdere stappen vooruit geholpen! We wisten eigenlijk niet hoe het verder moest met dit zo bijzondere werk, dankjewel!

Daarnaast gingen jongeren in groepjes naar Oradea, om mee te lopen in het sociaal maatschappelijk werk van de stichting. Daarvan terugkomend bleken ze echt iets mee gemaakt te hebben. Vele emoties bij het vertellen van het verhaal van ouderen in werkelijk miserabele omstandigheden en een inkomen van niets of bijna niets. Indrukwekkend dat een oude vrouw dan de gekregen reep chocolade nog verdeelt ook onder de jonge gasten, die ze echt verwelkomt. Een beetje hulp maakt het verschil voor deze mensen. Een voorbeeld zijn zulke mensen voor ons: delen van het schamele wat je hebt als medicijn van  dank en verwondering.

Wij hebben van de Wolvegaaster en Boarnster gemeenschap heel veel steun en meeleven ontvangen. Daarvan is nog een behoorlijke som geld over. Dat geld zal ook geïnvesteerd worden aan dit zo goede doel, maar dit wordt nader uitgewerkt. Dus: wordt toch nog vervolgd. De enorme hulp, de grote en kleine giften: alles heeft geholpen. Jullie sponsoring, het zingen, meehelpen organiseren, het vele vele vele: allemaal heel hartelijk dank. Het is onmogelijk iedereen te helpen. Maar je mag het zo zeggen, zoals de voorzitter van de stichting het zei: jullie hebben geholpen aan het laten groeien van het koninkrijk van het licht! Een prachtig project waarvan de deelnemers eigenlijk allemaal zeiden: ik zou zo weer mee gaan.

Ds. Piet

En ze zijn weer thuis!

Vanmiddag was het zo ver, even over vier uur kwam de bus met Roemeniëgangers weer het parkeerterrein in Wolvega oprijden. Na een lange reis van meer dan 24 uur kwamen ze allemaal weer uit de (warme) bus rollen! De groep werd hartelijk ontvangen door een grote groep familieleden, en er stonden broodjes knakworst en drinken voor ze klaar.

Conclusie? Er is hard gewerkt, plezier gemaakt, zijn waardevolle gesprekken gevoerd. Er moest wel eens een ‘hobbeltje’ genomen worden, maar al met al gaven bijna alle Roemeniëgangers de reis een 8 of hoger!

En er is door dominee Piet een gebed uitgesproken, dankbaar voor de veilige thuiskomst en dankbaar dat het licht van het Koninkrijk in Remeti wat groter geworden! Iedereen heeft een warm afscheid van elkaar genomen en ds. Klaas Jelle van Wolvega bedankte iedereen die zich had gezet voor de organisatie van deze reis. Dit werd beantwoord met een daverend applaus.

En toen… kon iedereen zijn eigen huis weer opzoeken, met een lekkere warme douche en een comfortabel bed!

image image image image image

De reis verloopt goed!

Bericht van rond 10:00 uur: de reis verloopt voorspoedig, de groep was toen al bij Maagdenburg, hier genoten ze van een ontbijt. Tijd voor de 2 chauffeurs om afscheid te nemen en voor de groep om met de 3e chauffeur het laatste stuk te rijden. ze denken rond 16.00 uur aan te komen op Industrieweg 15 in Wolvega.

Natuurlijk bent u van harte welkom om de groep te verwelkomen. Houd Facebook of deze pagina in de gaten, hier zullen we de aankomsttijd bijstellen (indien nodig).

Busje komt zo…

Even over tweeën kregen we bericht uit Oradea, dat de bus inmiddels met zowel de groep uit Remeti als die uit Oradea onderweg is naar Fryslân! Dat betekent dat we ze, als alles goed gaat, morgen in de loop van de middag weer mogen begroeten!

Eerst vertrok vanochtend de laatste groep uit Remeti. Ze hebben eerst 11 km gelopen om bij de bus te komen. Die is beneden gebleven na het repareren van een lekke band.

Eerst kwam de complete crew bijelkaar in het CE-house in Oradea waar nog een uitleg/ toespraak en een maaltijd was.

De crew meldde vanochtend al dat het nu al gezellig was, er is een jarige (André), er zijn feesthoedjes en slingers meegenomen om dit te vieren. Zo’n verjaardag maak je niet vaak mee!

Verslag van de dag: donderdag!

“Vandaag was het weer een warme dag. De zon scheen volop, maar ondanks dat gingen we er weer hard tegen aan. Alles werd afgemaakt, spullen werden opgeruimd, tassen ingepakt, laatste resten eten opgemaakt etc.

Rond elf uur ging de laatste groep naar Oradea en om drie uur kwam de directeur van het tehuis langs met de projectleider. Ze waren ontzettend blij met wat we hebben bereikt en nodigden iedereen uit om hier volgend jaar ‘gewoon’ vakantie te vieren in plaats van te werken. Daarna werd het mozaïeken bord met de naam van het tehuis onthuld, een liedje gezongen en gingen ze weer weg. Later in middag kwam er een buitje met een klap onweer maar bleef de temperatuur hoog. Toen het weer opklaarde was her tijd voor ontspanning, dus er werd gevolleybald, gewandeld en gewoon niks gedaan. Om zes uur werd de laatste warme maaltijd gegeten in Remeti. En nu zijn we bij het kampvuur liedjes zingen.

Morgen gaan we om 7 uur uit bed. Eerst gaan we 11 kilometer lopen naar de onderkant van de berg, vanaf daar gaan we met de bus naar Oradea, waar we gaan lunchen. Vanuit Oradea hopen we na een 28 uur lange busreis zaterdag middag veilig in Nederland aan te komen.

Fijne avond en tot morgen”!

image

image image

Verslag van de dag: woensdag!

Vers van de pers: het verslag van de woensdag!

“De dag begon met zweetdruppels. Tot 12 uur in de middag was het bloedheet, maar ondanks de hitte werd er hard gewerkt. Laminaat in het meisjes huis, toiletten geverfd, handafdrukken gezet in de paddenstoel, geulen voor waterafvoer gegraven, dakgoten gemaakt, dammetje om water tegen te houden. De laatste drie dingen waren maar goed ook… omdat het vanaf 12 uur het begon te stortregenen! Ondanks de regen werkten een paar jongens gewoon door, terwijl de rest in de paddenstoel van hun rust genoot. Rond drie uur werd het weer droog en werden de laatste dingen afgemaakt. Op dat moment kwam de groep ook terug uit Oradea. Vele tranen werden gelaten en er het was een emotioneel gesprek over wat ze hadden meegemaakt. Na het dag journaal was het tijd voor ‘feest’ en werd de avond afgesloten met appelpunch en popcorn.

Morgen hebben we de laatste werkdag en zoals het nu lijkt halen we alle doelstellingen. De buschauffeur had overigens een lege band, dus er zit nu een reservewiel op.

Slaaplekker en tot morgen!”

Tweede groep bezoekt Oradea

Vanochtend kwam er weer bericht uit de stad Oradea. Daar waren Henk, Sanne, Jiska, Hindrik, Danielle, Kim en Aliena. Zij zijn gister in Oradea aangekomen en zijn vandaag na de lunch weer terug naar Remeti gegaan.

Morgenochtend vertrekt de 3e groep naar Oradea, zij blijven daar slapen en de rest van de groep gaat er vrijdag naar toe, Ze ontmoeten elkaar weer in Oradea. de 3e groep gaat niet meer terug naar Remeti.

Een verslag van de Oadea-hangers: “gisteren zijn we dus naar Oradea gegaan en hebben eerst lekker gegeten. Daarna zijn we in autos naar de plek Kisszántó gegaan waar we Dominee Balint (in het Nederlands valentijn) ontmoet. We zijn met de hele groep naar 6 grannys geweest en hebben er gepraat en vragen gesteld met de grannys . De dominee las uit de Nederlandse en de Hongaarse bijbel voor. Bij elke granny heeft hij wat voorgelezen. En na het lezen hebben we gebeden en de grannys bedankt dat we mochten langskomen.

Na het bezoeken va de grannys hebben we ook wat gedronken bij de dominee thuis. We zijn na het drinken nog de kerk ingeweest om heb van binnen te bekijken. Het was een kleine, maar mooie kerk. Erna zijn we terug gegaan naar de guesthouse en hebben gegeten. Na het eten zijn we de stad ingegaan en even wat chips en drinken gehaald bij een supermarktje. Daar konden we helaas niet pinnen en moesten we een bank vinden. Gelukkig zat hij dicht in de buurt!

Na de boodschappen zijn we naar de macDonalds geweest om nog een ijsje of milkshake te halen. Terug naar het guesthouse hebben we met Isaac (de Canadees) nog een kaartspel gedaan en daarna zijn we allemaal op bed gegaan”.

image

Verslag van de dag: dinsdag!

En daar was weer even verbinding met Remeti, dus dat betekent: een vers verslag van de dag (dinsdag 3 mei):

“Vandaag ging de 2e groep naar Oradea. Vervolgens gingen de anderen aan het werk. In het huis van de beheerder werd laminaat gelegd. De palen zijn gekleurd, er werd mozaïek gemaakt, 🚿 hokjes in de meisjes badkamer geplaatst, muren geverfd en er werd een begin gemaakt aan de dakgoten bij de paddenstoelen.

Even leuk om mee te delen: in het jongens huis lopen er ratten in het plafond, waardoor we met heerlijk getikkel van rattenpootjes in slaap vallen.

Het weer was rond de 15 graden, het heeft in de middag heel kort geregend. Maar nu word er gevolleybald, gezongen bij het kampvuur en gechillt bij de kabelbaan.

Het eten vandaag was in de middag traditionele goulash, en in de avond doperwten, aardappelen, gehaktballen en salade.

Daarnaast mist nog geen van de kinderen thuis. Alleen wat comfort. Fijne avond en tot morgen!”

Eerste groep naar de stad Oradea

Nog een update van vandaag! Er is een groep van acht dames naar Oradea geweest. Het ging om Rianne, Marije, Renske, Valentina, Antonia, Erica, Femke en Tineke. De groep blijft vanavond in Oradea slapen en morgen gaan ze terug, dan gaat een andere groep naar Oradea.

Ze kregen een rondleiding in het Christian Endeauvour House. Vanuit hier wordt het vakantiehuis dat onze groep opknapt gerund. Daarna stond er een heerlijke lunch klaar. Na de lunch gingen ze in groepjes met een sociaal werker de wijk in, op bezoek bij de mensen van het ouderenwerk. Bijzonder vond de groep dat de mensen heel blij waren om ze te zien. Maar ook om te zien met hoe weinig deze mensen moeten leven en rondkomen. En natuurlijk wat voor mooi werk de mensen van de stichting doen!

imageimageimage

Verslag van de dag: maandag!

Net weer ‘heet van de naald’ binnengekregen: het verslag van de (maan)dag:

“We begonnen de dag om 7 uur. Niet iedereen was op tijd bij het ontbijt en er waren veel slaperige hoofden. Maar met goede moed gingen we aan het werk. In de ochtend ging de eerste groep naar Oradea voor het collectieve werk. De andere groepen gingen hard aan het werk.
De paddenstoel werd van binnen geverfd, in het huis van de leiding kwam laminaat, de paden werden afgemaakt en toen was er nog het meisjeshuis. Edwin, Ryan, Hilde, Karsten, Sigrid, Jesse en leiding Peter begonnen goed. Totdat ze bij de achterkant kwamen. Daar bleek dat alles eraf bladerde, en de muur dus schoon gekrabd moest worden. Van 9 tot half 4 hebben ze in het stof staan werken. Alle kleren, oren, en alles wat in de buurt was zaten vol met stof. Uiteindelijk is het mooi geverft en kijken ze er voldaan op terug.
Verder zijn er 🚿 cabines geplaatst en hebben we onze handen in het beton gezet. Zometeen nog kampvuur en dan naar bed.
Het weer is hier vandaag heerlijk, rond de 20 graden. Alleen niemand heeft in de rivier gedouched, omdat in de meisjes douche 10 minuten warm water was.

Fijne avond en tot morgen!”

Verslag van de dag: zondag!

Het volgende verslag kregen we vanavond om half tien op de App:

“De dag begon om 8 uur met ontbijt, vervolgens een kerkdienst gehad met een stuk bijbeltekst dat dominee Piet nog nooit gebruikt had. Daarbij stellingen gehad waarbij je je mening kon geven over actuele onderwerpen die we terugkoppelden naar de bijbel.

Om 11 uur zijn we gaan wandelen. Een prachtige toch naar een klif. We moesten een 25 meter brede rivier oversteken op de blote voeten. Lekker koud maar verfrissend. Daarna zijn we de berg op gaan lopen, die steiler was dan de meesten hadden verwacht. Velen waren al snel moe, maar iedereen heeft het gehaald. Op de top van de berg met een heel mooi uitzicht lekker gegeten, daarna weer terug naar beneden gelopen.

Terug bij het kinderhuis gingen de meesten lekker in de rivier zwemmen. Een aantal jongens hebben een hottub gemaakt, die toch 5 graden warm was. Uiteindelijk heeft zelfs de dominee gedouched in de rivier!

De middag hebben de meesten zelf ingevuld. Onder andere met de tokkelbaan! Als avond eten hebben we heerlijke kippenbouillon en aardappelsalade gegeten. Nu zijn we bij het kampvuur dit bericht aan het schrijven, marshmallows aan het eten en aan het zingen. De elektriciteit valt hier 2x per dag een uur uit, maar we redden ons prima zonder stroom en water.

We wensen Klaas Jelle Faber een fijne verjaardag toe. En kregen een heleboel groetjes toe geroepen van iedereen naar hun ouders, familie en anderen. Fijne avond nog en tot morgen!”

De eerste klusdag: al flink resultaat!

Gisteren was de eerste klusdag in Roemenië. En het mag gezegd: de eerste resultaten zijn meteen goed te zien! Kijk maar mee, op de foto’s die de postduif ons bracht…

facebook_1462120396553
Dit team, met onder andere Hindrik Boonstra en Wiemer Dekker, heeft even serieus werkoverleg…
facebook_1462120340263 (1)
Voordat er een mooi pad ligt, moet er wél wat gebeuren!
facebook_1462120205228 (1)
Opnieuw gestuct!
facebook_1462120301257
…en opnieuw geverfd! Roze werd grijs….

 

Roemenië: de eerste klusdag!

het eerste nieuws uit Remeti: vanavond is er ‘live’ contact geweest met dominee Piet.

Er is veel gebeurd op deze eerste klusdag. Er is een begin gemaakt met het aanleggen van de paden, er is geverfd aan de buitenkant van een van de gebouwen en er is al wat laminaat gelegd. Er zijn zelfs al een heel aantal die gedouched hebben in de ijskoude beek!

Bereik is er bijna niet, Dus foto’s verzenden is erg lastig. Vanavond was er een groot kampvuur en is er gezellig bij zongen en gekletst. Wat minstens zo belangrijk is, aldus dominee Piet, is dat de samenwerking prima verloopt. Leuke teams. Wel een technisch probleempje met een van de busjes, maar dat kon goed opgelost worden.

Iedereen is veilig aangekomen!

 

 

Ze zijn er!!

Update: via onze collega’s van Wolvega hoorden we net dat de groep Roemenië-gangers is aangekomen! Na de stad Oradea was het nog 90 kilometer, waar ze maar liefst 3 uren over hebben gedaan! Vooral de laatste kilometers waren spannend, over een bergpas, smalle weg, en klimmen… Soms maar 10 kilometer per uur! Ongeveer 1,5 kilometer voor de bestemming is de bus gestopt, omdat het te nat was om verder te rijden. De groep kon dus na een rit van ruim 27 uren even de benen strekken! Niet als pakezel gelukkig: de bagage is met kleine busjes verder vervoerd.

Het contact met de groep wordt nu lastiger, maar als we weer wat horen…. horen jullie het ook!

Ze zijn er bijna!

We kregen, tegen vier uur, bericht uit Roemenië van dominee Piet. Ze zijn in Oradea kort verwelkomd door Sandor, van de Roemeense stichting waar de klus voor wordt geklaard. Ondertussen heeft de crew bericht gehad van de kwartiermakers, die eerder al in Roemenië waren. Ze meldden hun dat er schoon was gemaakt en dat er inmiddels eten gekookt wordt. Piet verwachtte dat het nog een uurtje zou duren, dus inmiddels moeten ze zo ongeveer aangekomen zijn. Stemming: goed, maar wel een beetje gaar!

Uitzwaailied

bij het uitzwaaien van de Roemeniëgangers zongen we samen een lied, op de melodie van Guus Meeuwis’ bekende nummer Brabant. Zou dit het kampvuur-lijflied worden in Roemenië?  Hier de integrale tekst!

Ik zit op een berg, na een reis die omvloog,

het is hier ijskoud want het is hier heel hoog.

de dagen gaan snel, ik werk al heel vroeg.

Er is hier geen WiFi en ook al geen kroeg.

 

als ik naar de slaapzaal loop, na een lange dag,

dan denk ik: wat mooi dat ik hier nu zijn mag!

 

En we pakken een hamer, een zaag en een kwast.

Alles wat los zit dat maken we vast.

En we stoppen de gaten, die maken we dicht,

Ja hier in Remeti, brengen we licht!

 

Ik mis wel de luxe van een mooie wc,

en een douche met koud water, dat valt echt niet mee!

‘k heb ook eelt op mijn handen, ben niet veel gewend,

maar ik had dit niet willen missen, geen enkel moment!

 

werken, vakantie, survival in één,

’t is goed hier te zijn: hier wilde ik heen!

Refrein

Remeti, Oradea in Romania,

vanuit Aldeboarn en Wolvega….

Refrein 

Bericht van vroege vogels!

...en we gaan nog niet naar huis, nog lange niettemin, nog lange niet...
…en we gaan nog niet naar huis, nog lange niet, nog lange niet…

Vanochtend om tien voor zes kwam bericht uit Tsjechië van dominee Piet. Hij meldt ons dat de bus inmiddels (5:40) bij de Tsjechisch-Slowaakse grens is. Dat betekent dat ze vanaf daar nog 683 kilometer voor de boeg hebben! Inmiddels waren in Hannover chauffeurs David en Henk opgestapt.

Ds. Piet geeft verder aan dat de sfeer in de bus goed is. Er wordt gezellig gepraat en er is al eens een filmpje gezien. Geslapen is er ook, of het nou dwars op de grond is of languit op de stoel…

 

Roemenië-crew uitgezwaaid!

Vanmiddag was het eindelijk zo ver: onze Roemeniëgangers vertrokken richting Remeti in Roemenië! Onder goeie weersomstandigheden verzamelden tientallen ouders, broertjes, zusjes, pakes, beppes en vrienden zich op een industrieterrein in Wolvega. De spanning was te voelen, want spannend ís het!

Uitzwaailied

Nadat alle bagage in het onderruim was gedropt, kwamen we nog even bij elkaar in het oefengebouw van de plaatselijke brassband. Onder leiding van de Wolvegaaster predikant Klaas Jelle Faber werd uit de bijbel gelezen (Psalm 121, een reislied), gebeden en gezongen! Een speciaal Uitzwaailied, op de melodie van Guus Meeuwis’ Brabant, werd uit volle borst meegezongen.

24 uur reizen!

Daarna was het écht zover: tegen half twee konden we de volle bus uitzwaaien. Verwachting is dat ze vrijdag (morgen dus) rond het middaguur op de plaats van bestemming arriveren. Er is daar geen internet, zelfs geen bereik voor mobiele telefoons, maar de crew zal haar best doen om ons geregeld te voorzien van de nodige info. Als wij iets van ze horen, plaatsen we dat uiteraard op deze site!

IMG_20160428_130702671
Hond zwaait Gerrit en Pieter Reitsma uit
IMG_20160428_130051058
De heren zijn er klaar voor!
IMG_20160428_130030998
… de dames trouwens ook…
IMG_20160428_133218181
Doehoeg!
IMG_20160428_130926854
Ds. Faber brengt de sfeer erin…
IMG_20160428_130732363
… met assistentie van z’n muzikale zoon!
De chauffeur is er klaar voor!
De kapitein treft zijn laatste voorbereidingen.
IMG_20160428_130223554
Gertruide heeft haar gitaar mee! (en een broodbakje?)

 

D100
D100
D100
D100
D100
D100

Roemeniëgangers zijn er klaar voor!

Na een prachtige ‘uitzwaaidienst’ afgelopen zondag in onze eigen Doelhôfkerk is het morgen eindelijk zo ver: de reis naar Roemenië ‘giet oan’! 48 jongeren en begeleiders uit Aldeboarn en Wolvega gaan misschien wel de meest bijzondere reis van hun leven beleven. Via deze site en Facebook houden we het thuisfront op de hoogte.

Kom uitzwaaien!

Zelf het Roemenië-gevoel nog een beetje krijgen? Kom ze morgen uitzwaaien! Ze vertrekken om 13:00 per bus vanuit Wolvega. Opstapplaats is Industrieweg 15J. Van harte welkom!

Kun je er niet bij zijn? Uiteraard vinden jullie hier in de loop van donderdag het verslag van het vertrek!

Opbrengst Aldeboarn voor Roemenië

IMG_20160424_111352                                                                                     IMG_20160424_111322

Tijdens de Alterna10e Dienst van 24 april is de voorlopige eindstand van de acties bekend gemaakt die voor Roemenië zijn gevoerd.

Het glazen huis, márche gourmand, oliebollen, flessenactie, kalenderverkoop, benefietconcert, filmavond,  autowassen, sponsertocht Afsluitdijk, driegangendiner in Andringahûs en heel veel spontane giften leiden tot een voorlopig eindresultaat van… € 20.000,– !

Tijdens de dienst (welke geheel in het teken stond van de reis),  die als thema droeg “De verbouwing …”  moest de thermometer waarop de financiële resultaten  worden bijgehouden worden aangepast om het prachtige resultaat te kunnen weergegeven.

IMG_20160424_104804                                              IMG_20160424_104956                                                         IMG_20160424_105109