Advent en kerst 2021


‘In een ander licht’ is het thema van Advent en Kerst 2021. Met ons liturgisch bloemstuk maken we gebruik van het beeld van de zon. De zon die iedere morgen opkomt en alles weer in een nieuw licht zet. In het begin van de adventstijd is de zon bescheiden, met Kerst zal de zon in volle glorie stralen. Met de geboorte van Jezus gaf God ons licht in het donker. Met Zijn komst als kind naar onze aarde komt de toekomst ons al tegemoet. De vaste grond voor een goede afloop is door Jezus gelegd. Dat werpt een ander licht op ons leven. In dat vertrouwen mogen we toeleven naar Kerst en laten zien dat we leven vanuit de hoop op een beter leven.

1 e advent 28 november 2021.
Het verhaal gaat over de aankondiging van een nieuwe tijd. De opkomende zon is nog maar klein. Wij gebruiken voor de stralen alleen gele tinten van gedroogde grassen. Voor de schikking ligt een
verpakte vrucht, veilig en beschermd. Het moet nog tot bloei komen

Meditatieve tekst.
Gedroogde grassen, als stralen van de zon. – Morgenlicht – vol verwachting.

2 e advent 5 december 2021
Het verhaal vertelt over de taak van Johannes, het dopen van mensen, het dopen van Jezus. De opkomende zon is iets groter geworden. Er zijn meer stralen geplaatst en de stralen zijn ook iets langer. Voor de schikking plaatsen we een glazen schaal met water waarin een jakobsschelp drijft met daarin een brandend waxinelichtje. Dopen met het licht.

Meditatieve tekst.
Johannes doopte met Levend water. In het morgenlicht vol van verwachting.1

Vrolijke middag met Boarnster jeugd

Afgelopen zondagmiddag (13 juni) was het eindelijk zo ver: we konden gelukkig weer eens wat voor de jeugd organiseren! Catecheten en jeugdraad organiseerden een middag voor 12 tot 18 jaar, waarin vooral het elkaar (weer eens) ontmoeten centraal stond. Een spel in de kerk, een muziekraadsel en zelfs het deels beklimmen van de toren stond op het programma. We sloten gezellig af met en kleine barbecue, waarbij we geen mooier weer hadden kunnen treffen! We hopen volgend seizoen weer volop samen met de jeugd an de slag te kunnen gaan.

Gedachteniswand in Doelhoftsjerke

de gedachteniswand in de Doelhoftsjerke

Een plaats in de kerk om een lichtje aan te steken, zomaar, omdat je er bent en niet wil vertrekken voor er een lichtje brand voor een dierbare; het was een lang gekoesterde wens.

Een werkgroep kreeg de opdracht om deze wens in vervulling te laten gaan. Diverse plaatsen in de kerk werden besproken. Uiteindelijk is in 2017 gekozen voor het weg halen van een deel van de lambrisering links bij de ingang van de kerk. Door het weghalen van de lambrisering werd de oorspronkelijke muur zichtbaar. Ruw zoals het leven kan zijn. Voor niemand verloopt het leven als een gepolijste steen. De opengevallen ruimte werd met hout omlijst en er kwamen drie glazen platen in voor de lichtjes. Bram de Smit uit Harich maakte van Cortenstaal de Ichthus die op de ruwe wand is bevestigd. De ICHTHUS (=vis) is een Christussymbool. De Griekse letters van dit woord vormen een korte geloofsbelijdenis; Jesous Christos THeou Uios Soter (Jezus Christus Gods Zoon Verlosser). Een indirecte verlichting roept een sfeer van rust op.

Als een gemeentelid is overleden wordt een naamsteentje op een glasplaat gelegd. Op de eerst volgende Eeuwigheidszondag, de laatste zondag van het kerkelijk jaar, gaat het steentje naar de familie van de overledene. Het gehele jaar door heeft deze gedachteniswand een dubbele functie.Uitleg van het liturgisch bloemschikken 40 dagen-tijd en Pasen 2021

aHet thema is: Ik ben er voor jou.

De basis schikking bestaat uit een open hart. Het woord hart is terug te vinden in barmhartigheid. Het hart dat open staat voor een ander, het hart dat de ander ziet, medelijden heeft en zich over de ander ontfermt. OPEN omdat het gaat om de ander, open in de zin van benaderbaar

Het is confronterend om te beseffen hoe kwetsbaar we zijn, of we nou ziek zijn of gezond. Het maakt niet uit wie er aan de beurt is om sterk te zijn; we zijn allemaal kwetsbare mensen in Gods hand. Laten we elkaar, ook in de pandemie die ons in de greep houdt, nabij blijven.

Elke zondag van de veertig-dagen tijd staat er een ander werk van barmhartigheid centraal.

Het 1e thema van barmhartigheid is: De zieken bezoeken.
Het 2e thema: De dorstigen laven. Het 3e thema: De vreemdeling onderdak bieden.
Het 4e thema: De naakten kleden. Het 5e thema:  De hongerige te eten geven.
Het 6e thema: De doden begraven.
Pasen: Vol vertrouwen kunnen wij delen van wat Hij ons geeft.

Samen op weg naar Pasen van Licht naar Donker, doven we elke keer een kaars.

De bloemschikcommissie: Jannie, Rennie, Dirkje, Petra en Sieuwke

9 februari: peuter- en kleuterdienst!

Op zondag 9 februari is er om half vier weer een echte dienst voor peuters en kleuters! Het thema is ‘laat de kinderen tot mij komen’. Alle kinderen en hun ouders of pakes en beppes zijn van harte welkom. Nemen jullie een lege doos en je lievelingsverhaalboekjes uit de bijbel mee?

Excursie naar de Tsjerkebier-brouwerij!

Wel eens gehoord van “Lichte Preek”, “Swiere Dûmny” en “Alderling”? Dat zijn namelijk speciaalbieren van de Tsjerkebier-brouwerij uit Easterwierrum! Niet zo maar een brouwerij, maar bier met een missie, namelijk het behouden en stimuleren van de oude Friese kerken. Nieuwsgierig? Je hebt nu de kans om hun verhaal te horen, een rondleiding te krijgen en natuurlijk (drie stuks) te proeven! Zondagavond 17 maart gaan we met een bus naar Easterwierrum. We vertrekken 19:30 uur en gaan 22:00 uur terug. Kosten zijn €20,-. Opgave kan bij plexatpr@kpnplanet.nl. Meer weten? Kijk dan op www.tsjerkebier.nl

10 februari: peuter-kleuterdienst!

Hoi papa’s en mama’s van alle peuters en kleuters! Zondagmiddag komt dominee Beer weer naar de kerk! Hij gaat samen met de kinderen liedjes zingen en luisteren naar het verhaal van de bruiloft van Kana. Ook gaat hij samen met de kinderen iets lekkers maken, dat past bij een trouwfeest! Het begint om 15.30 en duurt een half uurtje. En als je mooie verkleedkleren hebt, dan vindt dominee Beer het erg leuk als je dat meeneemt. Graag tot morgen! 

De geheimen van een bijzonder orgel!

Aldeboarn heeft een bijzonder orgel: het eerste kerkorgel dat de beroemde orgelbouwer Van Dam zelf bouwde! Al sinds 1779 klinken de klanken van dit mooie orgel door Aldeboarn. Organist en orgelkenner Gert Gatsma weet er alles van en vertelt er enthousiast over tijdens de mannenspecial, zondagavond 11 november, 19:30 uur … natuurlijk bij het orgel!

Meer weten over het orgel en haar geschiedenis? Je leest er alles over op de pagina ‘geschiedenis‘ van deze site!

 

21 oktober: “I’ll push you”, documentaire

I'll Push YouOp zondag 1 oktober draait er een hele bijzondere documentaire in het Andringahûs: I’ll push you. Als één van twee vrienden een spierziekte krijgt en tegen de ander zegt dat hij de pelgrimsweg naar Santiago de Compostella wil meemaken, zegt de ander: “okay, I’ll push you”. Een bijzondere reis volgt en een zeer aangrijpend verhaal. Beleef het samen, zondag 21 oktober van 19:30 tot (ongeveer) 21:30 uur in het Andringahûs!

Vast meer weten? Hier vind je een trailer van de film! Trailer I’ll push you

14 januari: popband Awakened in de Doelhôftsjerke!

awakened

Iedereen zal het wel eens hebben gehad: je luistert naar een bekend popnummer op de radio, en je blèrt dit lied heel hard mee! Maar besef je eigenlijk wel wat je zingt? ‘I’m starting with the man in the mirror’, ‘Zij gelooft in mij’, ‘When you’re try your best but you don’t succeed’, ga zo maar door. Veel popnummers hebben diepe quotes, als je stilstaat bij de tekst van deze nummers. Eigenlijk zonde als je de tekst achteloos meeblèrt, niet?

Dan is dit je kans! Op zondag 14 januari zal in het Andringahûs in Aldeboarn een concert gegeven worden door popband Awakened uit Drachten.

In 2012 is Awakened begonnen als ‘Powerband’ van de Oase. Wat begon als een groepje jongeren die elkaar leerde kennen via catechisatie, is nu een vriendengroep ontstaan die samen als professionele band muziek maakt! Sinds 2014 heet de band ‘Awakened’ en spelen ze in kerkdiensten, op bruiloften en andere feestelijke avonden! Hun muziek? Van The Black Eyed Peas tot aan Marco Borsato en van Opwekkingen tot aan Claudia de Breij. Alles komt voorbij!

De toegang is gratis. Het concert begint om 19:30 uur, de deuren zijn vanaf 19:00 open.

Schoolkerstfeest!

kerst school 2

Basisschool De Finne heeft ook dit jaar weer een prachtig kerstfeest in de kerk.
Thema is dit jaar: “Geven”!
Wanneer: Donderdag 21 december, 19:00 uur.
Er is een collecte voor het adoptiekind Ifra Sow van de school (6 jaar).
Iedereen is van harte welkom!

Veertig dagen project 2016.

In de schikkingen voor deze periode wordt de nadruk gelegd op de beweging van de ene mens naar de andere en daarmee naar de Ander, met God.

Om die beweging vorm te geven hebben we gekozen voor schoenen. Deze schoenen staan symbool voor het gaan op de weg van het leven. De kleur van de schoenen is wit, het wit van het licht, van het steeds opnieuw kunnen beginnen, van zuiverheid.

Zondag 14 februari. Eerste zondag van de veertigdagentijd.

Voor deze eerste zondag is gekozen voor veertig witte tulpen, zij verwijzen naar bezinning en gebed. De veertig geven ook de  veertig dagen van de veertigdagentijd aan.

Het gedicht hierbij:  Schoenen aan, om met hem op weg te gaan, die ons voorgaat naar leven.  Zijn weg van Liefde, blijkt zwaar,   biddend zoeken naar kracht, waar anderen slapen.  God, blijf waken, wees houvast.

 

Zondag 21 februari. Tweede zondag van de veertigdagentijd.

Op deze tweede zondag in de veertigdagentijd klinkt de oproep om het verschil te maken door niet alleen de mensen lief te hebben die jou lief hebben maar ook je vijanden. In de schikking zien we hoe een bloem boven de anderen uitsteekt, dezelfde, even mooi en toch zo anders. Sterk en kwetsbaar.

Wij hebben gekozen voor rozen, roze en rode. Dit ter gelegenheid van het 40 jarig huwelijks jubileum van Sjoukje en Eduard.

Het gedicht hierbij: Schoenen aan, om met hem op weg te gaan, hij die ons voorgaat naar de ander, ons voorgaat naar het leven. Die ons zegt lief te hebben, oneindig veel lief te hebben, zo het verschil te maken. God open ons hart.

 

Zondag 28 februari. Derde zondag van de veertigdagentijd.

Op deze derde zondag van de veertigdagentijd worden er geen stappen gezet. Het onrecht lijkt te zegevieren, geen enkele stap wordt richting Jezus gezet. Er is sprake van verharding en onwil. De schrift geleerden en hoge priesters gaan er als het ware dwars voor liggen, dit is uitgebeeld door de liggende bloemen. Zal de witte bloei het redden? Hoe sterk is de liefde?

Het gedicht hierbij: Schoenen aan, om met hem op weg te gaan, die ons voorgaat naar de ander, ons voorgaat naar leven. Gevangen, deze Zoon van God, waar is het recht, wie doet een stap. God, het is zo donker, laat liefde bloeien.

 

Zondag 6 maart. Vierde zondag van de Veertigdagentijd.

Op deze vierde zondag van de veertigdagentijd ontmoeten we de farizeeër en de tollenaar die beiden het aangezicht van God zoeken in de tempel. De farizeeër overtuigd van zijn eigen grootheid en rechtvaardigheid.  Zo iemand kan geen enkele stap zetten naar een ander. De tollenaar zoekt schuldbewust Gods aangezicht. Open voor verandering. Hij is het die stappen zet richting rechtvaardigheid. Dat laten we zien door een orchidee met goed zichtbare wortels. De éne bloem fier rechtop, de ander gebogen. De farizeeër zoekt fier rechtop Gods aangezicht maar de tollenaar gebogen. Bij God keert alles om, wie gebogen is mag rechtop gaan.

Het gedicht hierbij: Schoenen aan, om met hem op weg te gaan, die ons voorgaat naar het leven. Eigen waan, zet geen stap naar de ander. Wie zich buigt naar God komt in beweging. God zet ons op onze voeten.

 

Zondag 13 maart. Vijfde zondag van de Veertigdagentijd.

Op deze vijfde zondag van de veertigdagentijd klinkt de roep om recht. Op Golgotha staan op die dag drie kruizen. Twee misdadigers delen het zelfde lot als Jezus. De éne misdadiger is spottend en cynisch waarop de ander het voor Jezus opneemt en zijn eigen schuld uitspreekt. Hiermee doet hij een stap naar Jezus toe. In de schikking zien we hoe de éne misdadiger zich naar Jezus toekeert en de ander zich afkeert. Dit laten we zien d.m.v. de Strelitzia bloem. (paradijsvogelbloem) Aan de voet van Golgotha hebben we blauwe druifjes geschikt, blauwe druifjes zijn het teken van het nieuwe leven dat we aan God opdragen door de doop.

Het gedicht hierbij: Schoenen aan, om met hem op weg te gaan, die ons voorgaat naar de ander, ons voorgaat naar het leven. Spot, sluit af, de roep om ontferming, opent de hemel. God ontferm U.

 

 

Zondag 20 maart. Zesde zondag van de Veertigdagentijd.

Op deze zesde zondag van de veertigdagentijd horen we hoe vele voeten zich haasten om getuige te zijn van Jezus zijn intocht in Jeruzalem. Lucas vertelt hoe Jezus huilt bij het zien van de stad. Er is sprake van een intens verdriet omdat in de stad van de vrede , die vrede ver te zoeken is. Feest en verdriet mengen zich. Tussen de stenen van de stad glinsteren de tranen.

Het gedicht hierbij: Schoenen aan, om met hem op weg te gaan, die ons voorgaat naar het leven, juichen om de koning, op de ezel die komt redden. Tranen vanwege vrede die nog niet zal zijn. God, sterk ons verlangen, naar wat vrede brengt.

 

 

 

 

JDC pakt uit: Powerpraise

Zondagavond 17 januari was er een jeugddienst met stevige muziek en een duidelijke boodschap.

De gospelrockband Faith First joeg het stof van de balken, maar tegelijkertijd deelden met het publiek het meest waardevolle voor ons mensen.

The power of …

faith first

Nieuw projectlied God wint!

God wint!, Melodie : weet je dat de lente kom

1.Weet je wie de winnaar is, winnaar is, winnaar is,

Weet je wie de winnaar is, dat is onze God.

God wint door klein te blijven,

En door geboeid te zijn,

Te houden van de vijand,

Door lijden en door pijn.

Weet je wie de winnaar is, winnaar is, winnaar is

Weet je wie de winnaar is, dat is onze God

 

2.Weet je wie de winnaar is, winnaar is, winnaar is

Weet je wie de winnaar is, dat is onze God

Om Hem te kunnen volgen,

Moet je ook kunnen zien,

Ja praten is ook handig,

En horen bovendien.

Weet je wie de winnaar is, winnaar is, winnaar is

Weet je wie de winnaar is, dat is onze God

 

3.Weet je wat je nodig hebt, nodig hebt, nodig hebt,

Oren, neus en Mond

Je zintuigen gebruiken,

Dat is een goed idee,

Dan kun je Jezus volgen,

En win je met z’n twee.

Weet je wel dat Jezus leeft, Jezus leeft,

weet je wel dat Jezus leeft, Hij is opgestaan.

40 dagen tijd en Pasen

 

 

 

Ook de PG Aldeboarn doet mee aan het 40 dagen- en Paasproject met als thema “Open je handen”.

22 februari, eerste zondag van de 40 dagentijd: ontvangende handen.

Open je handen naar Gods weg van liefde en trouw. Op die weg, vind je de ander. Die je aanroept, zo bloeit hoop. God roept ons aan.

1 maart, tweede zondag van de 40 dagentijd: beschermende handen.

Verlangen naar beschermende handen, ervaring van licht,  vasthouden. Doorgeven,  een leven lang.                                 God gedenk uw barmhartigheid.

8 maart, derde zondag van de 40 dagentijd: ontvangende handen.

Regels ten leven, door Gods hand gegeven, fijn goud in overvloed, hoogmoed, begeerte, grijpen en graaien, maken de tempel tot een markt. Jezus handen maken ruimte voor Gods goud. God, leer ons zien, het goud van uw wet.

15 maart, vierde zondag van de 40 dagentijd: delende handen.

Licht breekt door, waar liefde gedeeld wordt, brood en vis, voedsel om te leven, handen die uitgestoken worden naar elkaar. God dat onze handen delen van hetgeen we ontvangen hebben.

22 maart, vijfde zondag van de 40 dagentijd: we zien hoe de handen tegen elkaar liggen, nadenkend, bezinnend.

Graan, dat valt in de aarde en sterft, brengt veel vrucht voort. Leven verliezen, leven vinden. God, wij bidden, help ons, ons te bezinnen op wat leven geeft.

29 maart, zesde zondag van de 40 dagentijd: het is palmzondag. De handen juichen mee met de vele stemmen.

Vol van hoop, verwachting, handen hoog, hosanna, hij komt, Koning van vrede. Anders, altijd anders, deze nederige koning. God, leer ons de weg te gaan, van deze koning van de vrede.

Goede week

Witte donderdag, 2 april. De handen in de schikking worden naar voren gebogen. Uitnodigende handen zijn het, om te doen als Hij

Goede vrijdag, 3april.  Eén hand gebald vanwege de gebalde vuisten die naar Jezus werden opgestoken. De andere is open om de overgave van Jezus te symboliseren.

Stille zaterdag, 4 april. Op het doelhof in Aldeboarn is de passie gebracht.

5 april,  Pasen.  Met open handen mogen we dat geheim vieren. Het geheim van het leven dwars door de dood heen.

Maria, haar handen willen vasthouden, wat niet vast te houden is, geopende handen, vertellen over het geheim van leven. God Uw licht breekt onstuitbaar door.

Paasproject God wint

Hoe weet je dat God er is? Kun je dat zien, horen, voelen ruiken of proeven? In het Paasproject ontdekken de kinderen van de kindernevendienst aan de hand van de zintuigen hoe zij God kunnen waarnemen. In hun eigen leven, maar ook in de Bijbelverhalen die aan bod komen.  Centraal staan de verhalen uit Johannes, waarin Jezus Gods heerlijkheid laat zien.

Iedere week zingen we tijdens de dienst het projectlied, wie voor zondag nog even wil oefenen klik op de link!

flessenpost

Zondag 15 februari hebben de kinderen een brief ondertekend, die samen met ds. Piet in een fles is gedaan. Deze flessenpost is na de ochtenddienst te water gelaten in de Boorn. We hopen dat iemand ver weg deze fles zal vinden en verrast zal zijn! We wensen deze vinder namelijk een hartelijke groet met liefde van God toe. Op de foto zien we de “te water lating”.