Israëlreis: verslag dag 2

Donderdag 21 maart is een groep onder leiding van dominee Piet Rozeboom op reis gegaan naar Israël. De reisverslagen publiceren wij op deze website. Vandaag de tweede dag.

[22-3 17:20] – Inmiddels hebben we als groep onze tweede dag beleefd. Nadat er door de meesten intens geslapen is na de lange reis van gisteren, zaten we opgewekt aan een heerlijk ontbijt in het dorpje Newe Shalom. Na het ontbijt kregen we uitleg en rondleiding. Newe Shalom betekent “oase van vrede”.

Een priester is hier in de jaren zeventig begonnen met niets behalve een droom: dat mensen van verschillend geloof samen zouden leven in vrede. Onderwijs is dan heel belangrijk: dat je van jongs af aan leert respect te hebben voor ieder mensenkind. Maar ook volwassen kunnen dit leren. Zo leven hier 150 gezinnen in vrede samen: Joden, moslims en christenen in gelijke aantallen. Ze willen groeien naar 300 gezinnen. Daarna exporteren ze dit gedachtegoed wereldwijd dus ook nadrukkelijk in Israël. Zo worden alle feestdagen van de drie godsdiensten gevierd en wordt er gebeden in de internationale taal van alle religies: stilte!

Een gezamenlijke ruimte is rond, niet met drie hoeken! En zonder symbolen van de een of de ander.
 
Na deze rondleiding zijn we naar Jeruzalem gegaan. Jossi is onze gids: hij vertelt veel vanuit zijn grote kennis. Hij is zelf niet gelovig, maar wel “patriottisch Israeliet”. Met respect spreekt hij over ander geloof, ook het christelijk geloof.
 
We zijn naar de tunnels van Hizkia gegaan. Deze tunnels zijn al in de Kanaänitische tijd ontstaan, vervolgens onder koning David gebruikt en door Hizkia uitgebreid. Indrukwekkend hoe de bron van de stad ommuurd was en dat je nu 3000 jaar later daar doorheen loopt!
Daarna door de oude stad met een lunch in zeg maar een heksenketel van grote groepen mensen, handelaren, scooters, duiven, herrie, ongelooflijk. En we kregen een falaffel in onze waffel.
 
Daarna zijn we naar de Muur gelopen, de Klaagmuur, maar dat is geen juist woord: de oude westelijke tempelmuur, althans de ondergrond ervan. Indrukwekkend (zie foto).
klaagmuur
 
Het is Poerim feest, dus veel mensen zijn carnavalesk gekleed. Ondertussen in Jeruzalem Gate hotel aangekomen, waar we 4 nachten zullen overnachten. Morgen houden we sabbath met een dienst hier.
 
Hartelijke groeten van de groep,
Margreet en Piet Rozeboom