Sint Maarten… en andere zaken

Nu het bijna Sint Maarten is (11 november), deel ik graag even de bijzondere samenwerking met beide scholen de Finnen en de Boarne, met kindopvang Fryslan en Dyn Dei. We zamelen met elkaar in voor een jas en schoenen. Ds. Robert uit Bzrotín, Slowakije, is namelijk inmiddels tevens onderwijzer op een zigeuner basisschool. Daar bleken met veel regenval slechts 4 van de 16 kinderen op school te komen. De anderen hadden geen jas en schoenen voor dit weer! Met alle kinderen van Aldeboarn zamelen we nu in voor schoenen en een jas. Er is ook geld nodig voor schoolspullen en de verzending van de spullen. Wie daar wat voor over heeft: geld kan worden over gemaakt naar de Diaconie van de Protestantse Kerk Aldeboarn (ANBI status), NL38RABO0348302509 onder vermelding Sint Maarten.

Dezelfde ds. Robert, gehuwd met Kati, kennen we van een bezoek vorig jaar september met een groep uit ons midden. En in maart hebben Margreet en ik daar een bus vol spullen heen gebracht voor de baby op komst. Al die spullen en giften zijn heel goed op de plek gekomen. Het is een jongen geworden: Nimrod en hij groeit goed. Omdat het inkomen van ds. Robert toen erg klein was (het sinds kort beter met zijn werk als onderwijzer erbij) kwam de hulp precies op tijd. Het was een complete uitzet, met alles erop en eraan, met dank aan gulle gevers alsmede het Breicafë. Wat nodig was het afgelopen halfjaar kon worden bijgekocht door de hulp van de groep Vrouwen lezen de Bijbel. De dank is groot!

Hoe zit het eigenlijk met de catechisaties? Als catecheten appen we met de jongelui. Maar ik kan me voorstellen dat ouders het wel mooi vinden er ook iets van te weten. Op de woensdagmiddagen 1, 15 en 29 november, 13 december om 16.30 in de bar van het Andringahûs ontvangen Bertine Nijholt en ik de jongeren van de klassen 1 en 2 van het Voortgezet Onderwijs. Op vrijdagavond 3 en 17 december, 1 en 15 december ontvangen Pieter van der Bij en ik de jongeren boven de klassen 1 en 2; dit begint om 19.30 uur. Los daarvan wil ik jongeren boven die groep een aantal keren uitnodigen dit seizoen.

Er is een presentatieavond geweest voor het Roemenië project 2018. In de meivakantie hopen we opnieuw in Roemenië aan het werk te gaan. De eerste deelnemers hebben zich opgegeven. Maar er is zeker nog ruimte. Er gaan jongeren mee, maar niet alleen jongeren. Interesse? Vraag ds. Piet!

Zaterdag 16 december is er van 17.00 tot 20.00 uur voor de vijfde keer de Marché Gourmand. Een heerlijke markt met lekkere hapjes, maar ook kerstmarkt op het Doelhôf. Dit jaar is de opbrengst voor het Project Roemenië in het voorjaar 2018. Help kansarme kinderen uit de sleur van armoede. Vanaf 17.00 uur is de Kerstmarkt geopend (en dat belooft echt wat dit jaar!) en is er soep, glühwein en chocomelk. Wat later gaan de andere koks hun waren uit alle windstreken aanbieden. We willen het zo doen dit jaar, dat als de boeren om 19.30 van het melken komen we hun ook nog wat lekkers kunnen bieden.