Israël-reis, dag 8

Vandaag weer een bijzondere dag beleefd, nu rond het meer van Tiberias om te beginnen. Na een heerlijk ontbijt opnieuw zijn we om 08.45 in de bus gestapt om naar de berg van de zaligsprekingen te rijden. Op de berg aangekomen hebben we eerst even bij elkaar gezeten. We hebben geluisterd naar de zaligsprekingen uit Matteus 5, welke alle 8 in de achthoekige kerk op de berg in glas te zien zijn. De berg geeft een mooi uitzicht op het meer. We hebben er gezongen: hoe Jezus in het zachte gras ….. Daarna liep ieder in stilte rond om dit op zich in te laten werken. Ook hebben we hier een groepsfoto gemaakt.

Groepsfoto op de berg van de zaligpredikingen

Hierna reden we naar Tabcha, de plaats van de broodvermenigvuldiging. We zagen in mozaiek de vier broden en twee vissen: het vijfde brood is hier Jezus zelf. Het was wel erg druk, drommen toeristen; je krijgt wel een beetje gevoel of verlangen naar de tempelreiniging! Gelukkig zaten we hierna heel mooi en rustig aan de rand van het meer om het verhaal van Kapernaum te horen. Hoe Petrus hier gewoond heeft, Jezus er vaak was, de schoonmoeder van Jezus genas, die daarna ging dienen. Het begin van de kerk is dus: vrouwen die doen wat Jezus zegt. Over de oude ruines heen is een nieuwe kerk gebouwd. Zo bouwen we in de kerk op het fundament: doen wat Jezus zegt, naast de synagoge. Kerk en synagoge staan hier namelijk gebroederlijk of als zusters naast elkaar. Zo mag en moet het!

Na een eind rijden hebben we een heerlijke picknick vlakbij een van de bronnen van de Jordaan genuttigd. Een mooie plaats: Caesarea Philippi, oftewel de Banias. Een oude tempel staat hier van de god Pan (waar paniek vandaan komt). Hier is Jezus met zijn leerlingen geweest en vroeg wat de mensen nu over Hem zeggen. Johannes de doper? Elia? En jullie, wat zeggen jullie? U bent Christus, riep Petrus uit. En wat zeggen wij? Vervolgens liepen we langs de bron, het water welt zo uit de rots en verderop in mooie natuur bruist het in stromen en watervallen.