Israël-reis, dag 5

Donderdag 21 maart is een groep onder leiding van dominee Piet Rozeboom op reis gegaan naar Israël. Vandaag een verslag van de vijfde dag (maandag 25 maart).

Vandaag zijn we als groep begonnen op de Olijfberg. Vandaar heb je het beste zicht op de tempelberg. Jezus kwam hier toen HIj in Jeruzalem verbleef voorafgaand aan zijn lijden dagelijks. Vanaf de berg zie je de stad van David, de tempelberg met de gouden koepel, de graven van Joden op de berg vanmwege de verwachting van de  Messias. We gingen de berg te voet af, kwamen bij de kerk “de Heer weent”  – Dominus flevit”. De Heer weende over Jeruzalem, maar ook zijn er op het dak kruiken als symbool van de tranen die door God worden opgevangen en bewaard (Psalm 56). Daarna kwamen we bij Gethsemane. Indrukwekkend bij de oude olijfbomen en de afbeelding van Jezus die waakt. Jezus streed en bad, maar de discipelen vielen in slaap. 

Daarna begonnen we de weg Via Dolorosa: we volgden door de drukte heen als het ware de lijdensweg van Jezus. Bij st. Anna hebben we gezongen, maar er kwamen meer groepen zingen! En we zagen Bethesda waar het water in beweging kwam, waar schapen gewassen werden voor het offer in de tempel. En een verlamde man werd er door Jezus genezen.
Bij Baste hebben we gegeten: falaffel in je waffel, of pizza. Daarna naar de Heilig Grafkerk: een enorme drukte, een beleing die heel anders is dan we gewend zijn. Bij de zusters uit Oostenrijk Ieen klooster)  hebben we koffie gedronken met apfelstrudel! Heerlijk want het was koud en regenachtig vandaag. Daarna naar de graftuin, bijzonder, intiem, en we zongen er U zij de glorie!
Een mooie en prachtige dag. 
De sfeer in de groep is heel goed. Wat een omzien naar elkaar, wat een mooie gesprekken, wat een plezier ook trouwens!
 
Groeten van ons allemaal, ds. Piet